Udlejning af bolig

Når man skal gennemføre en udlejning af en bolig, skal man cirka gennemføre følgende skridt:

  • Trin 1: Du starter med at finde ud af, om du overhovedet må foretage udlejning af din bolig. Hvis du ejer en bolig må du som regel gerne foretage udlejning af boligen. Hvis du har en andelslejlighed eller ejerlejlighed, skal du spørge bestyrelsen om du må foretage udlejning af andelsboligen. Hvis du har en lejebolig, skal du spørge din udlejer, om du må udleje lejeboligen
  • Trin 2: Ret fejl. Er der større fejl ved boligen er det klart, at det kan være en hindring for at udleje og faktisk kan det også gøre det ulovligt. Sørg for at rette op på graverende fejl ved boligen.
  • Trin 3:  Sørg generelt for at der er ryddet op, men sørg også for at boligen ikke er fyldt med store og tunge møbler osv., der kan gøre det svært for en lejer at forestille sig selv i boligen.
  • Trin 4: Find den rigtig pris til boligen. Huslejen skal sikre, at du ikke taber penge på boligen, men også at du kan få boligen udlejet, hvorfor lejen selvfølgelig skal afspejles placering, stand osv. Overvej herunder også depositummets størrelse og evt. forudbetalt husleje.
  • Trin 5: Prøv først om du kan finde en lejer i dit netværk, og hvis du ikke kan det, kan du markedsføre din bolig på en boligportal.
  • Trin 6: Sørg for at arrangere fremvisning med mere end én interesseret part om muligt. På den måde kan du udvælge den lejer, du synes bedst om og, som du tror du får den mest problemfri udlejning af boligen med. Under fremvisningen er det vigtigt, at du fremhæver det unikke ved boligen. Lad gerne de interesserede selv snuse rundt i boligen i en rum tid, hvor de kan danne deres eget indtryk. På den måde sikrer I bedst hinanden mod overraskelser, der måske ellers først ville komme efter indflytningen.
  • Trin 7: det er vigtigt, at du udvælger en lejer, der har orden i økonomien. En måde at sikre dette på, kan være ikke at lade depositum og forudbetalt husleje være et alt for lille beløb. På den måde sikrer du, at lejeren har en hvis økonomisk ballast, men du er også bedre sikret, hvis de senere skulle have svært ved at betale lejen. Du skal naturligvis også altid tjekke om lejeren er en dårlig betaler.
  • Trin 8: Når du har fundet din lejer, skal du indgå en skriftlig kontrakt, som tager højde for alt. Her er det en rigtig god ide at hente professionel hjælp ind fra en juridisk kyndig, så du sikrer at kontrakten er tip top.
Udlejning af bolig